Jachthaven Nieuwe Kaai

 

Region: Turnhout

Requested by: Stadsbestuur

Type of services: Water- en waterbouwkundige werken

De volledige vernieuwing van het plein aan de Nieuwe Kaai is van start gegaan op 2 augustus 2005. De uitvoering is in handen van aannemer Ambaro nv uit Lichtaart. Over ruim een half jaar zal het plein in een nieuw kleedje steken!

Tussen de straat en het kanaal komt een park met wandelplein en ligweide. Een bomenrij schermt het park af van de straat, maar de bewoners van de appartementen behouden uitzicht op het water.

De ligweide wordt opgehoogd voor een beter zicht op het water. Omdat ze dan hoger ligt dan de straat, komt er een betonnen wand bekleed met staal. Het gebruik van staal is niet toevallig. Dit materiaal verwijst naar het industriŽle verleden van de vaart met de ijzergieterij Allard. Zo worden ook de nutsvoorzieningen voor de jachthaven kunstig verstopt in een stalen kubus.

De boten kunnen hun vuil water lozen in een milieustation. Een lange zitbank vormt de scheiding tussen plein en jachthaven. Ďs Avonds wordt het plein speels verlicht. In de zomer geven grote terraspotten met planten een zuiderse sfeer aan de stadskant van het plein.


Date: 02-Nov-2005

Budget: 1.070.899 EUR